Niet-chirurgische cosmetische behandelingen

Onderstaande niet-chirurgische cosmetische behandelingen kunnen uitgevoerd worden, al dan niet in combinatie met elkaar.

Over cosmetische aangezichtschirurgie kan je hier meer informatie vinden.

Microneedling met ‘platelet rich fibrin’ (PRF)

Hoewel structurele veranderingen aan het aangezicht kunnen worden bereikt met chirurgie (bv. een facelift), hangt echte verjonging ook grotendeels af van een jeugdig ogende huid. Microneedling of percutane collageen inductie behandeling is een veilige, minimaal invasieve en efficiënte cosmetische procedure waarbij fijne naaldjes worden gebruikt om de huid aan te prikken. De gecreëerde microwondjes stimuleren het vrijkomen van groeifactoren uit de bloedplaatjes en induceren de collageenproductie. Naarmate de huid geneest, wordt meer collageen aangemaakt, wat resulteert in een strakkere, gladdere en stevigere huid. De epidermis blijft vrij intact tijdens de procedure:

de naaldjes doordringen de huid eerder dan een laag van huid te verwijderen zoals bij een laserbehandeling, diepe peeling of dermabrasie. Microneedling kan ook toegepast worden om littekens te verbeteren, bij hyper- en hypopigmentatie en bij huidstriemen. Het heeft geen effect op cellulitis.

Hoe werkt het?

Voor de behandeling wordt een plaatselijk verdovingsmiddel op de huid aangebracht. Een penachtig microneedling instrument wordt gebruikt om de huid gelijkmatig over het gewenste gebied aan te prikken. Het microneedling proces zelf duurt ongeveer 20 minuten. Na de behandeling wordt een serum op het gebied aangebracht om de huid te hydrateren. 

Microneedling met PRF

Het effect van microneedling kan worden versterkt door de combinatie met andere behandelingen zoals platelet rich fibrin (PRF).  Hierbij wordt bloed afgenomen van de patiënt dat wordt gecentrifugeerd, waarbij plasma van het bloed wordt gescheiden. De vloeibare vorm van PRF (i-PRF) wordt op de huid aangebracht en door de naaldjes in de diepte gebracht. Ook vanuit deze bloedplaatjes komen dan groeifactoren vrij die de aanmaak van collageen stimuleren. Dit resulteert in een nog hoger niveau van collageenproductie na de behandeling.

Wat is het te verwachten resultaat?

De huid geneest vrij snel en de resultaten van elke behandeling zijn zichtbaar binnen de paar weken. Het beste resultaat wordt bekomen indien de huid voorafgaand gedurende minstens één maand wordt behandeld met vitamine A crème en de behandeling 4-5 keer wordt herhaald met een interval van één maand. Histologisch onderzoek van huid behandeld met 4 microneedling sessies om de maand toont een toename van collageen en elastine tot 400% 6 maanden na de behandeling.

Wat zijn de neveneffecten?

De meest voorkomende bijwerkingen van microneedling zijn kleine bloedingen, blauwe plekken en een vervelling van de huid. Bijwerkingen zijn meer voorkomend als men een gevoelige huid heeft.

De huid zal in het begin gevoelig zijn voor de zon, en het is belangrijk om zonnecrème te dragen en uit de zon te blijven tot de huid volledig genezen is.

Fillers

Fillers kunnen gebruikt worden om licht tot matig diepe plooien en rimpels te verbeteren t.h.v. het voorhoofd, de lachlijnen (kraaienpootjes), de wangen, de nasolabiale plooien, rond de mond en de mondhoeken of om de lippen meer volume te geven. De moderne fillers zijn op basis van hyaluronzuur. De originele producten waren van dierlijke oorsprong, tegenwoordig zijn ze synthetisch aangemaakt.

Botox

Botox (botulinum toxine) is een neurotoxine dat de werking van spieren uitschakelt, waardoor de plooien die door de activiteit van deze spieren worden veroorzaak (tijdelijk) kunnen worden weggewerkt. Het effect na een botoxinspuiting treedt op na drie dagen, heeft zijn maximum na twee tot drie weken en verdwijnt na drie maanden. De meest klassieke toepassingen zijn het verminderen van voorhoofdsplooien, de diepe plooien tussen de wenkbrauwen en het verminderen van lachlijntjes (kraaienpootjes).

Cosmetische peelings

Trichloorazijnzuur (TCA) zorgt voor een medium diepte peeling. Hierbij droogt de bovenste huidlaag op en wordt ze afgestoten. Door de inwerkdiepte van de peeling zal de celdeling in de lederhuid gestimuleerd worden, waardoor pigmentvlekken verminderen en de huid weer steviger, elastischer en gladder wordt.